SMS adathalászat

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk a figyelmüket egy újabb visszaélésre, ezúttal SMS-t küldenek ismeretlen személyek a MBH Bank Zrt. nevében, amiben a fiók korlátozását helyezik kilátásba, amennyiben az ügyfél nem erősíti meg az adatait. A rövid szöveges üzenet egy hivatkozást is tartalmaz, mely alkalmas lehet az ügyfelek megtévesztésére (pl.: takarek.netbank-hu.com), mely azonban nem köthető a MBH Bankhoz. A felület vélhetően netbank és/vagy bankkártya adatok megszerzését hajtja végre. A hivatkozást megnyitása kockázatos, rosszindulatú kód kerület az informatikai eszközökre, javasoljuk a szöveges üzenet haladéktalan törlését.
Amennyiben bármilyen adatot megadott a felületen, úgy haladéktalanul jelezze ezt Hitelintézetünk ügyfélszolgálati területei felé az ismert elérhetőségeinken.

Tisztelettel,
MBH Bank Zrt.

Felhívjuk Kedves Ügyfeleink figyelmét, hogy az internetes bankolással, -vásárlással, valamint az e-mail kommunikáció elterjedésével egyre gyakoribbá válnak bizonyos típusú visszaélések.

Hogyan tud védekezni a csalókkal szemben?

 • Kezelje bizalmasan banki adatait! A MBH Bank soha nem kér Öntől bizalmas adatokat, banki jelszavakat, PIN kódot sem e-mailben, SMS-ben sem pedig telefonon.
 • Legyen gyanús Önnek, ha telefonon, SMS-ben, esetleg e-mailen vagy közösségi oldalon keresztül kérdezik internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszaváról, a bankkártyájához kapcsolódó adatairól, vagy PIN kódjáról. Soha ne válaszoljon az ilyen típusú kérdésekre!
 • Elektronikus levélben érkezett linkre kattintva sose adja meg személyes, vagy bejelentkezésekhez szükséges adatait, jelszavait és bankkártya kódjait.
 • Minden esetben ellenőrizni kell a levél feladóját (e-mail cím és név egyaránt), valamint az üzenet tárgyát – ezek sokszor árulkodó jelek, ha csalásról van szó.
 • Amennyiben e-mailben keresik meg, váljon gyanússá - a néhol - magyartalan megfogalmazás, a hibás ragozás, az értelmetlen félmondatok, valamint az ékezetes betűk hiánya, továbbá a fenyegető vagy sürgető hangnem.

 • A MBH Bank telefonon keresztül sohasem kéri ügyfelét arra, hogy olyan programot telepítsen számítógépére, telefonjára, mely ügyfele számára ismeretlen.
 • Az internetbankjába kizárólag a bank hivatalos honlapján keresztül lépjen be, például e-mailben kapott linken keresztül ezt soha ne tegye.

 • Fokozott körültekintéssel járjon el olyan internetes vásárlás során, ahol az eladó – más fizetési lehetőséget nem biztosítva - ragaszkodik a termék vételárának előre átutalásához annak postázása előtt.

 • Legyen gyanakvó, ha egy termék túlzottan olcsó, vagy egy hitel túlzottan könnyen elérhető és nagyon kedvezményes. Amennyiben pénzügyi szolgáltató nevében keresik meg Önt, vagy nevében feladott hirdetéssel találkozik az interneten, javasoljuk keresse meg őket a hivatalos weboldalukon szereplő elérhetőségeik valamelyikén és ott érdeklődjön az adott termékről. Amennyiben az adott szolgáltató saját weboldallal sem rendelkezik, különösen legyen óvatos!

 • Legyen körültekintő a nyereményjátékokkal kapcsolatban, főleg olyan esetekben, amikor indokolatlan adatokat (banki hozzáférés, bankkártya adatok) kérnek Öntől, vagy ehhez kötik a regisztrációt. Ha közösségi oldalon, vagy más, nem a nyereményjátékot hirdető cég saját weboldalán találkozik a lehetőséggel javasoljuk, ellenőrizze az azt hirdető cég hivatalos elérhetőségeinek valamelyikén, hogy valóban meghirdette-e a nyereményjátékot.

 • Legyen óvatos az interneten megismert személyekkel, akikkel személyesen még nem találkozott. Sokan nem azok, akiknek mondják magukat, céljuk mindössze annyi, hogy Önben érzelmeket ébresztve (szerelem, sajnálat, együttérzés) és erre építve pénzt utaltassanak át maguknak. Ehhez különféle kreált történeteket adnak elő arról, miért van szükségük az Ön pénzügyi segítségére, magukat sokszor katonának, orvosnak, esetleg háborús hősnek kiadva.

Mi a teendője, ha úgy véli, mégis csalás áldozata lett?

Kérjük, hogy amennyiben mégis úgy vélik, illetéktelen kézbe kerültek az adatok, úgy tegyen bejelentést a MBH Bank Zrt. ügyfélszolgálatán a kozpont@takarek.hu vagy a +36-1-311-3110 telefonszámon a nap 24 órájában, valamely közeli MBH Bank fiókban illetve a területileg illetékes rendőrkapitányságon.

  Kérjük, válasszon az alábbiak közül: