Ukrán segítségnyújtással kapcsolatos csalás

Tisztelt Ügyfelünk!

Aktuálisan a visszaélők többek között az Ukrajnában zajló eseményeket is próbálják bűncselekmények elkövetésére felhasználni úgy, hogy olyan üzenetet (általában de nem kizárólag emailt) juttatnak el az ügyfélnek, melyben segélyszervezetnek vagy egyéb segítő közösségnek tüntetik fel magukat. Esetenként az is előfordulhat, hogy az email linket is tartalmaz, melyre gyanútlanul rákattintva ártó program telepítődik az áldozat számítógépére.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy:

  • amennyiben ilyen emailt, SMS-t, üzenetet vagy telefonhívást kap, mindenképpen legyen körültekintő, gondolja át alaposan, valóban életszerűnek, valósnak tűnik-e az előadott történet.
  • javasoljuk, hogy nézzen utána a megadott szervezetnek az adott szervezet hivatalos elérhetőségein (webhely, telefonos vagy elektronikus ügyfélszolgálat), kérdezze meg, hogy valóban van-e az adott szervezetnél ilyen segélygyűjtés! Fontos, hogy ne az üzenetben vagy telefonszámon kapott elérhetőségeket használja ellenőrzésre, hanem keresse meg a kapcsolatfelvételi lehetőségeket Ön az interneten vagy telefonos tudakozó segítségével. Minden adománygyűjtő segélyszervezet kell, hogy rendelkezzen nyilvános elérhetőséggel.
  • ha az üzenet linket is tartalmaz, ne kattintson rá kellő ellenőrzés nélkül! Nézzen utána más helyen (internet, tudakozó), hogy amit az üzenet tartalmaz, valóságos-e. Ne feledje, az ilyen üzenetekben levő link ártó kódot tartalmazhat, visszaélésre alkalmas programot telepíthet az Ön eszközére az Ön tudta és beleegyezése nélkül!
  • Amennyiben úgy érzi, csalók áldozatává vált kérjük, haladéktalanul keresse fel valamelyik bankfiókunkat vagy hívja az éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatunkat.

MBH Bank Zrt.