Tőkepiaci és tranzakciós tanácsadás

Az MBH tőkepiaci tanácsadási szakterülete kiemelkedő tőkepiaci és tranzakciós tapasztalattal rendelkező tanácsadó kollégákkal segíti a vállaltokat növekedési céljaik megvalósításában. A Budapesti Értéktőzsdével együttműködve törekszünk arra, hogy ügyfeleink igazán sikeres befektetések mellett döntsenek, így velük együtt, közösen legyünk részesei a fellendülő hazai tőkepiacnak.

Milyen szolgáltatásokat nyújtunk?

A meglévő banki szolgáltatásokat kiegészítve, az azok adta lehetőségeket az egyes tranzakciók során felhasználva adunk tanácsot ügyfeleink részére, amikor az alábbi helyzetek valamelyikével szembesülnek:

Tőkepiaci tranzakciók

Érett cégek esetében a tőkebevonás reális alternatívája valamilyen nyilvános tranzakció végrehajtása, amely irányulhat részvény vagy kötvény kibocsátására vagy értékesítésére. A lehetséges tőkebevonási módok az alábbiak.

Nyilvános:

Egy nyilvános tranzakció megvalósítása a cég részéről megfontolt döntést, és a tanácsadó részéről a tranzakció körültekintő előkészítését igényli.

A nyilvános tranzakciók lehetnek:

  • Részvényértékesítés (IPO), tőzsdei bevezetés, amelynek során a törvényileg szabályozott dokumentációs háttér alapján kiadott forgalomba hozatali engedély szerint értékesíthetőek a részvények.
  • Kötvénykibocsátás, amelynek során a törvényileg szabályozott dokumentációs háttér alapján kiadott forgalomba hozatali engedély szerint értékesíthetőek a részvények. A nyilvános kötvénykibocsátás lehet egyszeri, vagy történhet kötvényprogram keretében.
  • Nyilvános vételi ajánlat lebonyolítása során az ügyfél nevében az általa felvásárolni kívánt részvényekre az előírásoknak megfelelően előkészített, és felügyeleti engedéllyel jóváhagyott vételi ajánlatot teszünk, amelyet követően igény esetén sor kerülhet a részvények tőzsdéről történő kivezetésére is.

Zártkörű tranzakciók lehetnek:

  • Részvénykibocsátás, amelyhez nincs szükség forgalomba hozatali engedélyre, de azt a zártkörűség törvényi követelményeinek megfelelve hajtjuk végre.
  • Kötvénykibocsátás, amelyhez nincs szükség forgalomba hozatali engedélyre, de azt a zártkörűség törvényi követelményeinek megfelelve hajtjuk végre. Zárt körben kibocsátott kötvények esetében nincs mód kötvényprogram végrehajtására.
  • Strukturált értékpapírok kibocsátása (pl. átváltható kötvény) esetén szintén nincs szükség forgalomba hozatali engedélyre, azt a zártkörűség törvényi követelményeinek megfelelve hajtjuk végre.

M&A Tranzakciók

Cégértékesítés

Nem megoldott a társaság öröklése? A cégtulajdonos pénzre szeretné váltani az eddig a cége felépítésébe fektetett munkát? Mi elvégezzük a cég értékelését: feltérképezzük a piaci környezetét, vevőt keresünk rá és szakértő figyelemmel, mindvégig kizárólag az ügyfelünk érdekeit szem előtt tartva, végigkísérjük az egész tranzakció során. A tranzakció finanszírozásának szervezésében szorosan együttműködünk az MBH Bank társterületeivel, ezzel is egyszerűbbé, gyorsabbá, kényelmesebbé téve a lebonyolítást.

Cégfelvásárlás

Jövedelmező a cége? Van elég pénze ahhoz, hogy növekedéséhez új céget vásároljon, amellyel terméket vagy piacot szeretne integrálni meglévő cégébe? Befektetésre szánt komolyabb összeg áll rendelkezésére és azt nem a szokásos befektetési formákban kívánja kamatoztatni? Mi segítünk a megfelelő felvásárlási célpont megtalálásában, értékeljük a felvásárolandó céget és a vásárlás során mindvégig az ügyfél érdekeit szem előtt tartva járunk el. A tranzakció finanszírozásának szervezésében szorosan együttműködünk az MBH Bank társterületeivel, ezzel is egyszerűbbé, gyorsabbá, kényelmesebbé téve a végrehajtást.

Cégértékelés

Még csak gondolkozik a következő terjeszkedési terven és szeretne tájékozódni? Egyszerűen csak arra kíváncsi, hogy mennyit ér a cége? Kapott egy felvásárlási ajánlatot és nem tudja mennyit is érhet a cége pontosan? Mi elkészítjük a cége értékelését, amelynek során mindig a cég sajátosságainak leginkább megfelelő értékelési módszert vagy módszerek kombinációját alkalmazunk.

Tanácsadás

Működési, strukturálási, finanszírozási kérdései lennének további tervei megvalósításához? Amennyiben vállalkozása működéséhez hozzáértő szakmai tanácsra lenne szüksége, mi abban is segítünk Önnek.