Tájékoztatás Sberbank betéteseknek

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

A SBERBANK MAGYARORSZÁG ZRT. „v.a.” BETÉTESEINEK

OBA KÁRTALANÍTÁSÁRÓL

A Magyar Nemzeti Bank 2022. március 2-i hatállyal [1] visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. „v.a.” (a továbbiakban: Sberbank) tevékenységi engedélyeit és elrendelte a hitelintézet végelszámolását.

Az Országos Betétbiztosítási Alap(a továbbiakban: OBA) 2022. március 3-án megkezdte a Sberbank betéteseinek kártalanítását, fő szabály szerint legfeljebb 100.000 eurónak (38.047.000 forintnak) megfelelő kártalanítási összeghatárig.

A kártalanítások kifizetését az OBA átutalással, postai úton és kifizető ügynök bankkal (MBH Bank Zrt., a továbbiakban: MBH Bank) együttműködve teljesítette.

Az OBA a kártalanítási eljárás megindítása óta a teljes kártalanítási állomány 99,76 százalékát kísérelte meg eljuttatni a kártalanításra jogosultak részére – a kártalanításra jogosult ügyfelek részére járó kártalanítási állomány 97,21 százaléka sikeresen célba ért.A fennmaradó esetekben a kifizetésnek valamilyen technikai akadálya volt, ideértve azt is, hogy a kifizető ügynök bankhoz irányított ügyfelek – akik erről levélben értesítést kaptak – nem jelentkeztek a MBH Banknál a kártalanítási összegért.

A Sberbank végelszámolása során alkalmazandó 151/2022. (IV. 14.) Kormányrendelet alapján, ha a korrigált végelszámolási nyitómérleg adatai szerint a végelszámolás lefolytatható, akkor a Sberbank végelszámolója fizeti ki a betételhelyezésből eredő követeléseket – az OBA által már kifizetett összeget is figyelembe véve – a rendeletben meghatározott sorrendiséget követve.

Az OBA 2022. október 18-ai dátummal visszahívta a kifizető ügynök banknál lévő tételeket, így további értesítésig nincs mód az OBA kártalanítási összeg MBH Banknál történő felvételére.

A kifizetéssel kapcsolatban az érintett ügyfeleket a végelszámolás alatt lévő Sberbank fogja közvetlenül megkeresni és tájékoztatni a szükséges információkról, illetve teendőkről. A Sberbank jelentkezéséig az érintett ügyfeleknek nincsen teendője.

Kérjük, figyeljék a végelszámolóként eljáró Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. ( www.psfn.hu ) és a SBERBANK ( www.sberbank.hu ) tájékoztatásait.

2022. október 18.

ORSZÁGOS BETÉTBIZTOSÍTÁSI ALAP

[1] Magyar Nemzeti Bank H-JÉ-I-74/2022. számú határozata


Kapcsolódó dokumentumok:

Kérjük, válasszon az alábbiak közül: