Rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Rekordnyereséget ért el tavaly a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt.

Rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. A tőzsdei társaság meghatározó szereplője a magyar jelzáloghitel-piacnak, minden negyedik jelzáloglevelet a MBH Bank Jelzálogbank bocsátotta ki. A MBH Bank Csoport idén is bővülésre számít a jelzáloghitelezésben a kedvező piaci feltéteknek és a sikeres modernizációs stratégiának köszönhetően.

A MBH Bank Jelzálogbank kiugróan jó csoport szintű eredménye a MBH Bank Csoport gyökeres megújítását, korszerűsítését célzó stratégiája mentén született, úgy, hogy a pénzintézet tavaly április óta kizárólag jelzáloglevelek kibocsátásával és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozásával foglalkozik. A MBH Bank Jelzálogbank, amely 2015 óta része a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációjának, a csoport tagjainak kizárólagos partnere a jelzáloghitel-refinanszírozásában. Az elmúlt években fokozatosan adta át kiegészítő tevékenységeit az MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Banknak (a MBH Bank Csoport központi bankjának), lakossági jelzáloghitelezési tevékenységét pedig tavaly a MBH Bank Kereskedelmi Banknak. A megújulás idén lezárul azzal, hogy a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. beolvad a szövetkezeti hitelintézetek egyesülésével létrejövő új, teljes országos lefedettséggel működő MBH Bankba, így a jelzálogbank teljesen letisztult portfolióval működik majd a piacon, a MBH Bank és más magyar bankok jelzáloghitel-refinanszírozójaként.

A MBH Bank Jelzálogbanknak már 12 magyarországi pénzintézettel van refinanszírozási szerződése, a refinanszírozási hitelek állománya a tavalyi év végére 169,3 milliárd forintra nőtt, ami 25 százalékos emelkedés egy év alatt. A sikeres működés eredményeként a bank mérlegfőösszege 2018 végére mintegy 10 százalékkal 333,3 milliárd forintra nőtt. A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti konszolidált nyeresége 6,6 milliárd forint lett, szemben a 2017-es 8,2 milliárd forintos veszteséggel.

A MBH Bank Jelzálogbank rekordnyeresége is mutatja, hogy miközben jól halad a csoport szerkezeti átalakítása, fordulatot értünk el az üzleti eredményekben – mondta Vida József, a bank elnöke. A takarékszövetkezeti szektor konszolidációja lehetővé teszi, hogy a letisztított portfoliójú jelzálogbank a következő években is a csoport meghatározó tagja és a magyar piac megkerülhetetlen szereplője legyen.

A jelzálogbank tavalyi eredményéhez hozzájárult egyrészt a Magyar Nemzeti Bank aktív jelenléte a jelzáloglevelek piacán, másrészt az, hogy 2018. október 1-jétől a teljesítendő jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 20 százalékra emelkedett, ennek köszönhetően pedig megélénkült a refinanszírozási tevékenység. A magyarországi jelzáloglevél piac összesített állománya 2018 végére már meghaladta az 1200 milliárd forintot. Szintén segítette a jelzálogbank konszolidált eredményét a többségi tulajdonában lévő MBH Bank Kereskedelmi Bank kiemelten eredményes működése. A MBH Bank Kereskedelmi Bank 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el tavaly a magyar számviteli szabványok szerint.

A MBH Bank Jelzálogbank a jelzáloghitel-refinanszírozási piac második legnagyobb szereplőjeként a jövőben tovább kívánja folytatni az elmúlt évben mutatott dinamikus üzleti növekedést, immár teljes mértékben a refinanszírozási szolgáltatásokra és jelzáloglevél-kibocsátásra kíván koncentrálni. 2019-ben a MBH Bank Jelzálogbank a refinanszírozási üzleti volumenének az előző évhez hasonló, körülbelül 25 százalékos növekedésével számol. A várható növekedéshez kedvező alapot biztosít a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt., valamint a külső partnerbankok idén is folytatódó expanziója a jelzálog-hitelezésben. A banknak a tőzsdei jelenlét miatt is fontos a stabilan nyereséges működési pálya fenntartása. A MBH Bank Jelzálogbank a működési modell további hatékonyságnövelésével, és a MBH Bank Csoport középtávú stratégiájába illeszkedve további költségcsökkentési lépésekkel igyekszik eredményességét növelni - mondta Nagy Gyula, a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

Háttérinformáció a MBH Bank Csoportról és új üzleti stratégiájáról

A MBH Bank Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. Tagja 12 regionális központú takarékszövetkezet, két részvénytársasági formában működő bank, központi bankjuk az MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Bank Zrt., valamint a takarékszövetkezetek szabályszerű működését biztosító Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). Ugyancsak a csoport tagjaként működik a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. és a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt., valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok.

A MBH Bank Csoport 2019-2023-ra szóló üzleti stratégiája alapján idén a 12 takarékszövetkezet, a 2 regionális bank, valamint a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. egy minden ízében korszerű, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető, univerzális kereskedelmi bankban, a MBH Bankban egyesül. Az egyesült pénzintézet a generációk bankjaként tipikus élethelyzetekre kínál komplex, innovatív megoldásokat családok, fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok számára egyaránt. Tovább erősíti pozícióit a kkv-k körében és az agráriumban, működésével a helyi közösségek, ökoszisztémák és értékláncok szerveződését segíti elő. Az új MBH Bank termékeit és szolgáltatásait az ügyfelek az ország bármely takarék fiókjában igénybe tudják majd venni az egyesülési folyamat végeredményeként.

Az átalakítások egyik sarkalatos pontja a működés hatékonyságának és a versenyképesség növelése, ennek részeként a működési költségek lefaragása, a digitális szolgáltatások elterjesztése és komplex innovatív megoldások kínálata.