PSD2 - SCA - Ügyféltájékoztató

Erős-ügyfélhitelesítés – Netbank belépés és fizikai kártyás vásárlás

Szeretnénk felhívni a figyelmét a PSD2 (az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve)* miatt 2019. szeptember 14-től előírt változásokra. A változás csak az EGT tagállamokban végrehajtott tranzakciókra vonatkozik.

A szabályozás lényeges eleme, hogy az online banki szolgáltatások (pl. Netbank, Mobilapplikáció)eléréséhez és a tranzakciók indításához egy új biztonsági elemre (erős ügyfél-hitelesítés), egyegyszer használatos– az ügyfél mobiltelefonszámáraSMS-ben küldött – jelszómegadásáralehet szükség bizonyos esetekben. A fizikaikártyás fizetésekesetén pedig (a megszokottaktól eltérően) néhány esetben PIN kód megadásáralesz szükség. Ez a szabályozás a fizetéssel kapcsolatos biztonság növelését szolgálja.

Bankkártyás fizetésekkel összefüggő változások

Fizikai bankkártyás fizetés (POS) esetén15.000 Ft-ot meghaladó fizetések esetében nem lesz változás a tranzakció menetében.

Az érintéses fizetések esetén annyi változás lesz tapasztalható, hogy ezentúl a terminál akkor is kérheti a PIN kód megadását, ha azegymás utáni, 15.000 Ft alatti érintésestípusú fizetések összegemeghaladja a 45.000 Ft-ot.**

Online bankolással összefüggő változások

2019. szeptember 14-ét követően a Netbank és Mobil applikációhasználatakor a szolgáltatásba történőbelépéskor és a tranzakciók aláírásakora felület kérheti Öntől egySMS-benküldött, egyszer használatos jelszó beírását. Ilyenkor, ha Önnek nincs megadott és a rendszerben rögzített mobiltelefon száma, a szolgáltatást nem fogja tudni igénybe venni.

AMBH Bank e-Banka jelenlegmegszokott módon lesz használható2019. szeptember 14-e után is. A későbbiekben itt is bevezetésre kerül az SMS-ben küldött egyszer használatos jelszóküldés a belépéshez és a tranzakciók aláírásához. A bevezetéssel és a mobiltelefonszámok egyeztetésével kapcsolatban bankunk fel fogja venni a kapcsolatot Önnel.

Amennyiben Önmég nem adott meg mobilszámot, vagy időközbenlecserélteazt, kérjük,jelezze ezt felénk minél előbb, hogy továbbra is zavartalanul intézhesse pénzügyeit.A használni kívánt mobiltelefonszám megadását vagy frissítését megtehetiszemélyesen bankfiókjainkban.

Kérdéseivel kapcsolatban érdeklődjön bankfiókjainkban vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1 311 3110-ás telefonszámon.

További információt itt talál.

* Az (EU) 2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az erős ügyfél-hitelesítésre vonatkozó, valamint a közös és biztonságos nyílt kommunikációs standardokra vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről szóló 2017. november 27-i (EU) 2018/389 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelete

** Az érintéses fizetésekre vonatkozó 45.000 Ft-os limit nem napi limit, tehát akár több nap alatt is összeadódhatnak a CSAK 15.000 Ft alatti tranzakciók, és a fenti esetben PIN kód megadására lesz szükség. A limit számítása már egy PIN kódot igénylő tranzakciót követően újrakezdődik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az alkalmazandó 45.000 Ft-os összeg a későbbiekben módosításra kerülhet.