Megnyitott az új MBH Bank

Hét megye és Budapest 139 fiókjában bankolhatnak az egyesült takarékok ügyfelei

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2019 május 6. – Hét megyében és a fővárosban összesen 139 fiókkal május 6-án megnyitott a MBH Bank Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja. Az egyesült takarékok több mint 200 ezer ügyfele immár az új MBH Bank bármely fiókjában intézheti pénzügyeit. A tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik a MBH Bankhoz – ezzel a pénzintézet aggregált mérlegfőösszege várhatóan meghaladja majd a 2300 milliárd forintot.

Az új MBH Bank indulásakor több mint 140 ezer lakossági és 28 ezer vállalkozói számlát vezet, ez utóbbiakon belül az agrárügyfelek aránya megközelíti a tíz százalékot. A pénzintézetnél 173 önkormányzat bankol.

A MBH Bank kezdetben hét megyében (Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Veszprém, valamint kisebb mértékben Tolna) és Budapesten lesz jelen összesen 139 fiókkal. Emellett 2 MBH Bank Mobil bankfiók (MBH Bank-busz) szolgálja ki folyamatosan az ügyfeleket Fejér és Pest megye területén, összesen 13 kistelepülésen. Jó hír az érintett ügyfelek számára, hogy a három pénzintézet egyesülésével egységes alapokra helyezték az informatikai rendszert is, így ezentúl a megnövekedett hálózat bármely fiókjában intézhetik majd pénzügyeiket. A MBH Bank Csoport részeként működő regionális pénzintézetek az egyesülésig önállóan működtek, gyakran teljesen különböző informatikai rendszereik nem voltak összekapcsolva, ezért automatikusan nem tudták kiszolgálni egymás ügyfeleit. A takarékok fokozatos egyesülésnek egyik legfontosabb hozadéka lesz az országos átjárhatóság a MBH Bank valamennyi fiókja között.

Az új MBH Bank megnyitása az első lépés a takarékok teljes, országos fúziója felé – a tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a MBH Bank Kereskedelmi Bank is beolvad az új kereskedelmi bankba. Ezzel az év végére a MBH Bank aggregált mérlegfőösszege várhatóan több mint 2300 milliárd forintra nő, ügyfeleinek száma meghaladja az egymilliót, és 750 fiókjával a legnagyobb, országos fiókhálózatot üzemelteti majd a hazai pénzintézetek között. Emellett a kistelepüléseken élő ügyfeleket további 15 MBH Bank Mobil bankfiók (MBH Bank-busz) szolgálja majd ki az ország összes megyéjében.

Az új MBH Bank három takarék egyesülésével jött létre úgy, hogy a Pannon MBH Bank Bank Zrt. és a B3 TAKARÉK Szövetkezet 2019. április 30-án beolvadt a Mohácsi MBH Bank Bank Zrt.-be, amely ezzel egyidejűleg MBH Bank Zrt.-re változtatta a nevét. Ugyanezzel a dátummal a MBH Bank Csoport központi bankja, a MTB Zrt. az új MBH Bankra ruházta át vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait. Az egyesült hitelintézetek korábbi központjaiban a háttérműveleti igazgatóság egységei (operáció, hitelfeldolgozás, hitel háttérműveleti osztály stb.) működnek, a dolgozókat is ide csoportosították át. Munkavállalóinak induló létszáma 2019. májusban 957 fő.

Vida József, a MBH Bank Csoport központi bankjának elnök-vezérigazgatója történelmi jelentőségűnek értékelte az új MBH Bank megnyitását a takarékszövetkezetek másfél évszázados történelmében. Mint hangsúlyozta, ez a lépés alapvető feltétele és egyben garanciája a MBH Bank Csoport gyökeres megújításának, ami hosszú évekre előre meghatározza a Csoport jövőjét.

Az országos lefedettségű, a hazai pénzintézetek közül a legnagyobb fiókhálózatot üzemeltető MBH Bank a helyi családok és generációk, valamint a helyi közösségek bankja kíván lenni. Az új MBH Bank jelentős üzleti korszerűsítést tervez, új termékekkel és szolgáltatásokkal, új, korszerű, digitális csatornák alkalmazásával kíván a piacra lépni, miközben a hagyományos banki ügyintézést is széles körűen biztosítja ügyfelei számára.

Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Megye Fiókok száma
Baranya

14

Fejér 25
Győr-Moson-Sopron 13
Komárom-Esztergom 20
Pest és Budapest 41
Tolna 1
Veszprém 25
Összesen 139
Plusz két MBH Bank Mobil bankfiók Fejér és Pest megyében
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Megye
Fiókok száma
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Baranya

14

Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Fejér
25
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Győr-Moson-Sopron
13
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Komárom-Esztergom
20
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Pest és Budapest
41
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Tolna
1
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Veszprém
25
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Összesen
139
Az új MBH Bank fiókhálózata 2019. május 6-án
Plusz két MBH Bank Mobil bankfiók Fejér és Pest megyében

Háttérinformáció:

A MBH Bank Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. Tagjai az új MBH Bank Zrt., 11 regionális központú takarékszövetkezet, központi bankjuk az MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Bank Zrt., valamint a takarékszövetkezetek szabályszerű működését biztosító Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ). Ugyancsak a Csoport tagjaként működik a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. és a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt., valamint egyéb, faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok, leányvállalatok.

A MBH Bank Csoport 2019-2023-ra szóló üzleti stratégiája alapján idén az eddigi takarékok, valamint a MBH Bank Kereskedelmi Bank Zrt. egy minden ízében korszerű, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető, univerzális kereskedelmi bankban, a MBH Bankban egyesül. Ennek első lépcsőjeként kezdte meg működését 2019. május 6-án az új MBH Bank Zrt.

Az egyesült pénzintézet a generációk bankjaként tipikus élethelyzetekre kínál komplex, innovatív megoldásokat családok, fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok számára egyaránt. Tovább erősíti pozícióit a kkv-k körében és az agráriumban, működésével a helyi közösségek, ökoszisztémák és értékláncok szerveződését segíti elő. Az új MBH Bank termékeit és szolgáltatásait az ügyfelek az ország bármely takarék fiókjában igénybe tudják majd venni az egyesülési folyamat végeredményeként.

Az átalakítások egyik sarkalatos pontja a működés hatékonyságának és a versenyképesség növelése, ennek részeként a működési költségek lefaragása, a digitális szolgáltatások elterjesztése és komplex innovatív megoldások kínálata.