Junior Príma díjátadó

Fotó:Ambrus László

Junior Prima díj

A MBH Bank a Junior Prima díj Színház- és filmművészet kategóriájának mecénásaként gondoskodik a legkiemelkedőbb teljesítményeket elérők méltó elismeréséről.

Tizenkettedik alkalommal adták át a Junior Prima díj Színház- és filmművészet kategóriájának elismeréseit október 2-án, a Kálmán Imre Teátrum színpadán. A díjakat és az azokkal együtt járó pénzjutalmat a MBH Bank elnöke, Vida József és a zsűri tagjai nyújtották át az 54 jelölt közül kiválasztott öt, 30 évesnél fiatalabb tehetségnek.


A Junior Prima 2019-es díjazottjai a színház- és filmművészet kategóriában:

  • Balázsi Gergő Ármin (balettművész)
  • Dér Zsolt (színművész)
  • Fehér Balázs Benő (színművész, rendező)
  • Markó-Valentyik Anna (bábszínész, rendező)
  • Szabó Sebestyén László (színművész)

Velük együtt a színház- és filmművészet kategóriában eddig már összesen 89 fiatal magyar tehetség lett Junior Prima.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni azokat a fiatal, harminc év alatti fiatal tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtók ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat, amelynek öt társalapítója van. Mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a MBH Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé. A 30 évnél fiatalabb, magyar állampolgárságú talentumokat a Prima Primissima Alapítvány mecénás cégek jóvoltából az idén már tizenkettedik alkalommal jutalmazza Junior Prima Díjjal, ami komoly ösztönzést adhat a fiatal tehetségek kibontakozásához.


A Junior Prima díjról

A tehetséges fiatalok támogatása különösen fontos, hiszen jövőnk az ő kezükben van. Bíztatnunk kell őket - akár jó szóval, akár anyagi elismeréssel. A szárnyaikat bontogató fiatal tehetségek felemelése éppen olyan fontos küldetés a Prima Primissima számára, mint az értékes életművek elismerése. A Junior Prima Díj a jövő meghatározó személyiségeinek szeretne jelentős ösztönzést adni.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat.

A tehetséges fiatalok támogatása különösen fontos, hiszen jövőnk az ő kezükben van. Bíztatnunk kell őket – akár jó szóval, akár anyagi elismeréssel. A Junior Prima Díj komoly ösztönzést szeretne adni az ifjú tehetségek kibontakozásához: egy erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Banka tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.a zene, a Docler Holdinga népművészet, a KAVOSZ Zrt.a sajtó, 2017-től a MBH Bank(előtte az FHB, mint társalapító) pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A Junior Prima Díj nyertesei a rangos szakmai elismerésen túl kétmillió forintos támogatásban is részesülnek.

A Junior Prima 2018-as díjazottjai a színház- és filmművészet kategóriában:

Gubik Petra (színművész),

Hegymegi Máté (színész, koreográfus, rendező),

Mészáros Blanka (színművész),

Simon Zoltán (színművész),

Zoltán Áron (színművész)

A Junior Prima 2017-es díjazottjai a színház- és filmművészet kategóriában:

Czakó Julianna (színművész),

Patkós Márton (színművész),

Szabó-Székely Ármin (dramaturg),

Szemere Zita (magánénekes),

Tasnádi Bence (színművész) és

Zöldy Z Gergely (díszlet-, jelmez- és látványtervező).