Húszmilliárd forintos eredménynövekedést ért el a MBH Bank Csoport 2018-ban

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Húszmilliárd forintos eredménynövekedést ért el a MBH Bank Csoport 2018-ban

A központi bank 7,7 milliárd forintra növelte adózás utáni eredményét

Csaknem 12 milliárd forintra gyarapította aggregált, adózás előtti eredményét 1a MBH Bank Csoport az elmúlt évben az előzetes, nem auditált adatok szerint. Ez igen jelentős, csaknem 20 milliárd forintos javulást mutat a 2017-es évhez képest annak ellenére, hogy a takarék szektor üzleti és szervezeti átalakítása jelentős ráfordításokat vett igénybe. A Csoporton belül a központi bank, az MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) több mint harminc százalékkal, közel 7,7 milliárd forintra emelte adózás utáni eredményét, ami messze felülmúlta az előzetes várakozásokat is. A MBH Bank Csoport az egyik legnagyobb magyarországi pénzpiaci csoportként idén további növekedéssel számol.

Jelentős, 11,96 milliárd forintos aggregált, adózás előtti eredménnyel 2zárta a tavalyi évet a MBH Bank Csoport – derült ki az MTB Zrt. mai, budapesti közgyűlésén bemutatott tájékoztatóból. Számottevő fordulat történt a MBH Bank Kereskedelmi Bank és a többi szövetkezeti hitelintézet teljesítményében: előbbi csaknem 12 milliárddal, több mint 1,8 milliárd forintra javította adózás előtti eredményét, utóbbiak pedig 2018-ra lényegében ledolgozták korábbi veszteséges gazdálkodásukat.

A közgyűlés elfogadta a társaság éves beszámolóját, amely szerint a MTB Zrt. – az előzetes várakozásokat is meghaladva – a magyar számviteli szabályok szerint 7,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárt, mérlegfőösszege egy év alatt majdnem 30 százalékkal nőtt és az év végén 1165 milliárd forintot tett ki.

A közgyűlés jóváhagyta az új üzleti stratégia megvalósításának előrehaladásáról szóló beszámolót is. A tavaly november 30-án elfogadott üzleti és szervezeti átalakítások végrehajtása jól halad, fontos előrelépés történt többek közt a központi termékek bevezetése, az integrációs adattárház és az adattárház alapú kockázatelemzési program kialakítása, az azonnali fizetési rendszerre (AFR) való átállás előkészítése terén. Megtörtént a korábbi FHB-csoport komplett arculatváltása, sikerrel zárult a treasury és befektetési szolgáltatásokat egységes informatikai alapokra helyező projekt, valamint a bank jogi, informatikai és üzleti harmonizációja a jogszabályi előírások (MiFID II/MiFIR és PRIIP) szerint. Beszerezték és üzembe állították az új MBH Bank Mobil bankfiókokat, májustól összesen 15 MBH Bank-busz járja majd az országot az összes megyében.

A MBH Bank Csoport és az MTB úgy tudta számottevően növelni teljesítményét, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb pénzpiaci átalakítását hajtja végre, amely igen komoly ráfordításokat igényel – hangsúlyozta Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója. Idén a lakossági hitelezésnél mind a jelzálog-, mind a fogyasztási kölcsönök kihelyezésében is kétszámjegyű növekedésre számítunk. A vállalati hitelezésben éles marad a verseny, az NHP fix lehetőséget, de egyben a banki forrásokkal szembeni alternatívát is jelent a pénzintézeteknek – hangsúlyozta.

Az MTB egyik legfontosabb feladata idén a 2018-ban elfogadott üzleti stratégia mentén a takarékok egyesülésével létrejövő új MBH Bank munkájának támogatása, emellett pedig új fejlesztések (mobilapplikáció, MBH Bank-busz, Okospont és befizetésre alkalmas ATM-ek) megvalósítása, illetve továbbfejlesztése az ügyféligények alapján.

A közgyűlésen 6,6 milliárd forint osztalék kifizetésről is határoztak.

Háttérinformáció:

A MTB Magyar MBH Bankszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) a MBH Bank Csoport versenyképes és prudens működését biztosító központi bankja (korábbi nevén MBH Bank), legfontosabb ügyfelei a szövetkezeti hitelintézetek, a bank részvényesei, egyben az Integrációs Szervezet (SZHISZ) tagjai is. Az MTB a MBH Bank Csoport központi bankjaként - az Integrációs Szervezet irányításával - egyfelől szabályozza és biztosítja a MBH Bank Csoport hitelintézeteinek egységes banki működését és koordinálja üzleti tevékenységüket, másfelől korszerű termékeket és szolgáltatásokat nyújt a szövetkezeti hitelintézetek számára.

A MBH Bank Csoport 2018. november 30-án elfogadott új, közös üzleti stratégiájának megfelelően, a takarék szektor megújításának részeként az MTB április 30-án állományátruházással átadja vállalati és lakossági betét-, hitel- és számlaszerződés-állományát a csoport újonnan létrejövő országos, univerzális kereskedelmi bankjának, a MBH Banknak. Az MTB májustól mindenekelőtt a MBH Bank Csoport központi bankjaként üzletirányítási, támogatói, szabályozási, jóváhagyási, ellenőrzési feladataira koncentrál, továbbá - a létrejövő univerzális kereskedelmi bank és a MBH Bank Jelzálogbank Nyrt. egyik tulajdonosaként - a MBH Bank Csoporthoz tartozó faktorálással, lízinggel, informatikával, alapkezeléssel és más kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó leányvállalatok tulajdonosi irányítását végzi majd.

1Előzetes, nem auditált adat, eredmény-tétel kontrolling szemléletben

2Előzetes, nem auditált adat, eredmény-tétel kontrolling szemléletben