Ugrás a tartalomhoz
  VideoBank Fiókok és ATM-ekKérjen időpontot! TeleBank06 80 350 350 Írjon nekünk! Árfolyamok

  A Felügyelőbizottság tagjainak szakmai életrajza

  dr. Nagy Andor, elnök

  1987-ben szerezte meg jogi diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.  1997-ben letette a szakvizsgát, 2004-ben a bostoni Harvard Business Schoolon tanult. 1995-től az 1998-as országgyűlési választásokig pártelnöki, majd miniszterelnöki kabinetfőnök, utóbb miniszterelnökségi politikai államtitkári rangban. 2004-től képviselő a szécsényi választókerületben. 2005. február 20-ig az Országgyűlés jegyzője volt. A 2006. évi országgyűlési választásokon Nógrád megye 3. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. A 2010. évi országgyűlési választásokon szintén Nógrád megye 3. választókörzetében szerzett egyéni mandátumot. 2013. augusztus 26-án lemondott parlamenti mandátumáról, ez után Magyarország nagykövetének nevezték ki Izrael államba. Tel-Avivi megbízatása 2013-tól 2018-ig szólt, 2018 nyarától Magyarország bécsi nagykövetsége vezetője. 2022 áprilisa óta az MBH Bank Felügyelőbizottságának elnöke.

  Dr. Láng Géza Károly

  2002-ben szerezte jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a jogi szakvizsgát és biztosítási szakjogász képesítés megszerzését követően 2012-ben versenyjogi szakjogász képesítést is szerzett. A biztosítási szektorban 16 évet töltött különböző pozíciókban, 2019 óta a Miniszterelnöki Kormányiroda Nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkára. 2022 április és augusztus között tagja volt az MKB Bank Nyrt., valamint a Magyar Bankholding Zrt. Igazgatóságának. 2022 szeptemberétől az MBH Bank és a Magyar Bankholding Felügyelőbizottságának tagja.

  Járai Zsigmond

  Járai Zsigmond okleveles közgazdászként több évtizedes pénzügyi múlttal rendelkezik. Pályafutása kezdetén, 1976-tól az Állami Fejlesztési Banknál dolgozott. Volt villamosenergia-ipari beruházási előadó, pénzügyi revizor, főelőadó a közgazdasági főosztályon, valamint a közgazdasági és értékpapír osztály vezetője. Szakmai karrierje során Londonban és Budapesten is több befektetési és kereskedelmi banknál dolgozott. A Budapesti Értéktőzsde egykori alapítója, számos kiemelt területen az állami szférában, illetve a pénz, biztosítás- és tőkepiacokon töltött be vezető pozíciót, így – a teljesség igénye nélkül – a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese, pénzügyminiszter-helyettes, a bankfelügyelet elnöke volt. Dolgozott befektetési bankárként Londonban, a Magyar Hitelbank vezérigazgatójaként, 1996-1998-ig a Budapesti Értéktőzsde elnökeként. 1998- 2000-ig Magyarország pénzügyminisztere, 2001-2007-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke, 2007-től 2013-ig a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Állami elismerései: A Magyar Érdemrend nagykeresztje (2016), Honorary Knight Grand Cross of the Order of the British Empire. 2022. április óta az MBH Bank Felügyelőbizottságának és az Audit Bizottságának tagja. Tagja az MBH Zrt. Felügyelőbizottságának.

  Vaszily Miklós

  1996-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 1997-ben az ELTE Állam-és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Pályáját részvényelemzőként kezdte. 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt, 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett. 2007-től a társaságok vezetése mellett a tulajdonos Közép-Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztjét és igazgatósági tagságát is betöltötte. 2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt. 2015 augusztusa óta dolgozott az MTVA, majd 2018 októberétől az Echo TV vezérigazgatója volt. 2019. március 31-ig, a tévécsatornának a Hír TV-be való beolvadásáig volt az Echo TV vezérigazgatója. 2019-ben Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. 2022. április óta az MBH Bank Felügyelőbizottságának és az Audit Bizottságának tagja.

  Dr. Török Ilona

  Dr. Török Ilona több mint húszéves bankszakmai tapasztalattal rendelkezik.

  Pályafutását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén kezdte, ahol több területen szerzett jogi és pénzügyi tapasztalatot, majd az Engedélyezési és Jogérvényesítési Igazgatóság vezetője lett.

  2010 és 2021 között az OTP Banknál töltött be különböző pozíciókat tőkepiaci, treasury területen, ezt követően Társaságirányítási területen lett vezető, mindemellett az OTP Csoport több bel-, és külföldi leányvállalata vezető testületének tagja volt.

  2021 márciusától vezette az MKB Bank elnök-vezérigazgatói kabinetirodáját. 2021 novemberétől ugyanezen pozíciót töltötte be a Magyar Bankholdingnál, valamint annak tagbankjainál. 2022 szeptemberétől az MBH Bank Nyrt. Felügyelőbizottságának tagja. 2022 novemberétől pedig Igazgatósági tag a Takarék Jelzálogbank Nyrt-nél.

  2023 májusától az MBH Bank elnök-vezérigazgatói kabinet vezetőjeként a Bank prudenciális megfelelését koordinálja, és olyan központi területeket irányít, mint a jog, a compliance és adatvédelem, a belső ellenőrzés, a bankbiztonság, a társaságirányítás és a központi marketing.

  Dobi Kitti

  Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem vállalati pénzügy szakán szerezte kiváló minősítéssel.

  Karrierjét 2003-ban a Procter & Gamble különböző HR-folyamataiért felelős régiós vezetőként kezdte. Nemzetközi HR-menedzsment területen szerzett tapasztalatait a Genfben és Cincinnatiban folytatott humánerőforrás- és vezetői továbbképzésekkel mélyítette.

  2008 és 2010 között a Vodafone nemzetközi operációs központ felépítését irányította, ezt követően HR-folyamatokért felelős vezetőként folytatta munkáját. Az OPP nemzetközi MBTI coach képesítését Oxfordban szerezte meg. Oktatói és HR-menedzsment modulvezetői munkáját az International Business Schoolban folytatta.

  2010 és 2014 között a BP globális szolgáltató szervezetének (a British Petrol leányvállalata) európai és afrikai szolgáltató központjainak HR-igazgatójaként a vállalat nemzetközi HR-szolgáltató egységeinek felépítését vezette Európában és Ázsiában.

  2014 és 2016 között az Alexander Mann Solutions kelet-európai vezetőjeként HR-szolgáltatásmenedzsment, account menedzsment és ügyfélkezelés területeken dolgozott.

  2016-tól az MKB Bank Nyrt. és MKB Pénzügyi Csoport humán erőforrásért felelős ügyvezető igazgatója, 2021-től pedig a Magyar Bankholding Zrt. humán erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettese.

  Ez idő alatt pályázta meg és végezte el a Harvard Business School Senior HR Executive képzését, majd a Michigan Ross School of Business HR Executive Education programján szerzett képesítést.

  2023 májusától az MBH Bank humán erőforrásért felelős vezérigazgató-helyettese.  

  Bechtold Balázs

  Gépészmérnök végzettségű, 2006 januárja óta dolgozik a MKB Bankban, először a Contact Centerben, majd 2007-től a Bankbiztonságon, Információbiztonsági területen. 2010 óta csoportvezető és a Bank kiemelt projektjeire folyamatosan delegált szakértő. 2014 novemberétől a Bank Üzemi Tanácsának tagja és a Sport és Egészségmegőrző Bizottság elnöke, majd 2020 februárjától az Üzemi Tanács elnöke. 2021 júliusa óta az MBH Bank Felügyelőbizottságának munkavállalói képviselő tagja.

  Feodor Rita

  Több mint 30 éve a vállalkozási szférában dolgozik, adózási és számviteli területen. 2018 szeptembere és 2022 áprilisa között tagja volt az MKB Bank Felügyelőbizottságának és Auditbizottságának, 2019. január és 2022. április között pedig tagja volt a Bank Kockázati és NPL Bizottságának, Jelölő Bizottságának és Javadalmazási Bizottságának, 2019 áprilisától ez utóbbi testület elnöke volt. 2022 szeptemberétől újra az MBH Bank Felügyelőbizottságának és Auditbizottságának tagja.

  Dr. Kovács Árpád

  Pályáját 1971-ben tervezőmérnökként kezdte, majd a magyar közlekedésügyi minisztériumban feladatai a közlekedési ellátórendszerek fejlesztéséhez és finanszírozásához kapcsolódtak. Első, 1989-es műszaki doktori fokozatszerzése is az útügyi beruházások pénzügyeihez, szervezéséhez kapcsolódott.

  1979 és 1989 között előbb gazdasági szakértőként majd főosztályvezetőként a kormányzati ellenőrzés központi szervében dolgozott, ahol a közlekedés, távközlés és az építésügy finanszírozásának, ellenőrzésének feladatai tartoznak munkakörébe.

  1989-ben féléves továbbképzési programon vett részt az USA Genereal Accontability Office-nél, az USA számvevőszékénél.

  1990-től az Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke, majd szakigazgatója. Feladatai a társadalmi ellátórendszerek, kiemelten a társadalombiztosítás finanszírozása ellenőrzéséhez, az állami vagyonkezelés, a politikai intézményrendszer működése pénzügyei kontrolljához kapcsolódtak.

  1996-ban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő szervezet (ÁPV rt.) igazgatósága elnökévé nevezik ki. E funkciójából választotta 1997. év végén az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökévé, mely feladatkört 2009. év végéig töltötte be. Munkájához kapcsolódóan előbb az International Organisation for Supreme Audit Istitutions (INTOSAI – Számvevőszékek világszervezete) munkabizottsági vezetője, 2001-től-2007 között a Governing Board alelnöke, majd 2004-től elnöke.

  Számvevőszéki elnöki terminusa lezárulása után, 2010-től ismét az állami, közösségi vagyonkezelésben dolgozik, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az MBH Bank Nyrt. 2024. március 14-i rendkívüli közgyűlésének dokumentumai 5 igazgatóságának tagja, a Magyar Villamosművek, a budapesti közlekedési, valamint a városüzemeltetési holdingok felügyelő bizottságainak elnöke. 2012-2024 között a Költségvetési Tanács Elnöke.

  2014-től az ÁSZ elnöki főtanácsadója. 2001-ben PhD fokozatot szerez, majd habilitál a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen. 2009-től a Szegedi Tudományegyetem tanára, majd professzor emeritusa. Tanít a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, a Debreceni Tudományegyetemen, a Nemzeti Közszolgálati egyetemen. Több egyetem diszdoktora.

  2021-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriuma Felügyelőbizottsága elnöke. Kutatásainak témája az államháztartás működése, ellenőrzése, az állami vagyonkezelés. Több könyv szerzője, társzerzője, fejezetírója, szerkesztője. Mintegy háromszáz szakcikkét közöltek a szakfolyóiratok.

  1998-tól a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök egyesületének elnöke, illetve társelnöke, 2008-tól 2017-ig a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke.

  2024 márciusától az MBH Bank Felügyelőbizottságának és Audit Bizottságának tagja.

  Az MBH Bank Nyrt. Felügyelőbizottsága tagjai megbízatásának lejárata:

  Tag neve

  dr. Nagy Andor, elnök

  dr. Láng Géza

  Járai Zsigmond

  Vaszily Miklós

  dr. Török Ilona

  Dobi Kitti

  Bechtold Balázs

  Feodor Rita

  Tagság kezdete

  2022.04.04

  2022.09.01

  2022.04.04

  2022.04.04

  2022.09.02

  2021.07.26

  2022.09.02

  2022.09.01

  Tagság megszűnése

  2025.12.31

  2025.12.31

  2025.12.31

  2025.12.31

  2026.03.31

  2026.07.24

  2026.07.06

  2025.12.31